Το Θέατρο Απόλλων

Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις στην Ερμούπολη χρονολογούνται, από το 1826.

Στα πρώτα χρόνια μια ξύλινη παράγκα εξυπηρετούσε τους διάφορους θιάσους που επισκέπτονταν το νησί.Έτσι η θεατρική κίνηση της Σύρου θα κάνει αισθητή την ανάγκη ενός μόνιμου και οργανωμένου θεάτρου. Την πρωτοβουλία για την ανέγερση του την ανέλαβε ο Ερμουπολίτης Μ.Κ. Σαλβάγος.

Στις 30 Οκτωβρίου 1861 το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε τις προτάσεις των πολιτών και αποφάσισε ομόφωνα να ανεγερθούν “δια συνεταιρισμού” και με τη βοήθεια του Δήμου, θέατρο και λέσχη στην κεντρική πλατεία. Ταυτόχρονα υπολόγισαν τα έξοδα κατασκευής σε 60.000 δρχ. Υπήρξαν φυσικά, πολλές και διάφορες αντιδράσεις στην απόφαση αυτή. Μερικοί θεώρησαν περιττή πολυτέλεια την ανέγερση θεάτρου σ’ ένα κράτος νεοσύστατο με τόσες άλλες ανάγκες κυκλοφόρησαν μάλιστα στα 1862 και σχετικό φυλλάδιο με τίτλο, Το εν Ερμούπολη θέατρον προς την κατασκευήν του λαού της Ελευθέρας Ελλάδος.

Η θεμελίωση στο οικόπεδο της πλατείας θεάτρου (σήμερα πλατεία Ιω. Βαρδάκα) πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, έγινε στα τέλη του 1862 αρχές 1863 σε σχέδιο του καλού αρχιτέκτοναP. Sampo που δούλευε τότε ως δημοτικός αρχιτέκτονας στην Ερμουπολίτη.

Τον Οκτώβριο του 1864 έγιναν με μεγάλη επισημότητα τα εγκαίνια του θεάτρου “Απόλλων” για το οποίο πίστευαν οι Ερμουπολίτες ότι “πρωτεύει όλων των εν Ανατολή Θεάτρων και ίδιος τωνΑθηνών, Σμύρνης, Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας”. Τέσσερα μελοδράματα η Ευνοούμενη, η Τραβιάτα, ο Επιμένων νικά και οι Κιβδηλοποιοί παιγμένα από Ιταλικό θίασο ήταν τα πρώτα έργα που παρουσίασαν στο νεόχτιστο θέατρο. Έντονη όμως ήταν η αντίδραση για τις Ιταλικές παρουσιάσεις. “Εν σύρω οικοδομήθη θέατρον και οι παραστάσεις άρχονται κατ’ αυτάς,αλλά παραστάσεις …….. Ιταλικαι. Ας ερυθρίωμεν οι ανάξιοι του Ευριπίδου απόγονοι”. Ελληνικός

θίασος θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο θέατρο της Ερμούπολης το Μάρτιο του 1866.

 

Εξωτερικά το Θέατρο δεν είχε πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο εσωτερικά όπως αναφέρεται ήταν μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Η τελευταία παράσταση στο θέατρο “Απόλλων” δόθηκε τον Απρίλιο του 1953 πριν παρατηθεί και προκληθεί σημαντική φθορά στο κτίριο.

Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2000 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη εγκεκριμένα από το Υπ. Πολιτισμού υπό την επίβλεψη και την συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά όσους επί σειρά ετών εργάστηκαν και αγωνίσθηκαν από όποια θέση και αν κατείχαν για την αποκατάσταση του Θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ ιδιαίτερα δε το Υπ. Πολιτισμού και την Ευρωπαϊκή Ένωση.