Κίνι

Στα δυτικά της Σύρου, μόλις 9 χλμ. από την Ερμούπολη, συναντάμε το Κίνι. Ένα γραφικό ψαροχώρι παραθαλάσσιο, με αμμώδη ακτή, με Γαλάζια Σημαία, απόδειξη μιας καλά οργανωμένης ακτής. Υπάρχουν μικρές ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει σε αρμονία το ηλιοβασίλεμα πίνοντας καφέ ή ούζο.

Πριν φτάσετε στο χωριό, θα συναντήσετε τη Μονή της Αγίας Βαρβάρας, χτισμένη τον περασμένο αιώνα. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τις αξιόλογες εικόνες που απεικονίζουν τη ζωή του Αγίου. Στο μοναστήρι υπάρχει έκθεση χειροποίητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που κατασκευάζονται στον παραδοσιακό αργαλειό.

Στο λόφο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Περίπου 100 μέτρα από την ακτή του χωριού υπάρχει ένα μοναδικό μουσείο του είδους του στις Κυκλάδες.

Στο Κίνι οι πολιτιστικές δραστηριότητες είναι πολλές. Ο ενεργός τοπικός Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις 29 Ιουνίου είναι το Φεστιβάλ του Αγίου Πέτρου, μια εκδήλωση για τους ντόπιους και τους επισκέπτες με μεγάλη επιτυχία. Η πομπή της εικόνας του Αγίου γίνεται από το καΐκι στον κόλπο του Κινιού συνοδευόμενο από άλλα διακοσμημένα σκάφη. Στο φεστιβάλ προσφέρονται κρασί, σούπα ψαριού και παέλια και η ψυχαγωγία περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό. Στις 15 Αυγούστου αναβιώνει το παλιό έθιμο «Φωταρίδες». Κάθε οικογένεια χτίζει φωτιές σε κονσέρβες που τοποθετούν στην αντιμετώπιση των σπιτιών τους, ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν τη διακόσμηση της παραλίας.