Θέατρο Απόλλων

Οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις στην Ερμούπολη χρονολογούνται από το 1826.

Στα πρώτα χρόνια ένα ξύλινο σπίτι χρησιμοποιείται από διάφορους θεατρικούς καλλιτέχνες που επισκέφθηκαν το νησί. Έτσι το θεατρικό κίνημα της Σύρου θα καταστήσει αντιληπτή την ανάγκη για ένα μόνιμο και οργανωμένο θέατρο. Την πρωτοβουλία για την κατασκευή του ανέλαβε ένας άνθρωπος από την Ερμούπολη ο Μ.Κ. Σαλβάγκος.

Στις 30 Οκτωβρίου 1861 το Δημοτικό Συμβούλιο δέχθηκε τις προτάσεις των πολιτών και αποφάσισε ομόφωνα να ανεγερθεί «μέσω συνεταιρισμού» και με τη βοήθεια του Δήμου Θεάτρου και του συλλόγου στην κεντρική πλατεία. Ταυτόχρονα υπολόγισαν τα έξοδα κατασκευής σε 60.000 δρχ

Υπήρξαν πολλές και διάφορες αντιδράσεις στην απόφαση αυτή. Πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν περιττή πολυτέλεια την κατασκευή ενός θεάτρου σε μια νεοσυσταθείσα πολιτεία.

Το ίδρυμα βρίσκεται στο οικόπεδο της πλατείας του θεάτρου (σήμερα πλατεία του Ιωάννη Βαρδάκα) πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία Μιαούλη. Έγινε τ’ελος 1862 αρχές του 1863 με σχέδιο του αρχιτέκτονα Π. Σαμπού που εργάστηκε ως δημοτικός αρχιτέκτονας στην Ερμούπολη.

Το άνοιγμα του Θεάτρου Απόλλων

Τον Οκτώβριο του 1864 έγιναν με μεγάλη πολυτέλεια τα εγκαίνια του θεάτρου “Απόλλων”. Τέσσερα μελοδράματα που έπαιξαν Ιταλοί καλλιτέχνες ήταν τα πρώτα έργα που παρουσίασαν στο νέο θέατρο. Έλληνες καλλιτέχνες έπαιξαν για πρώτη φορά στο θέατρο της Ερμούπολης το Μάρτιο του 1866.

Εξωτερικά το θέατρο δεν είχε πλούσιο αρχιτεκτονικό ντεκόρ, εσωτερικά όμως, όπως αναφέρεται ήταν μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.

Η τελευταία παράσταση στο θέατρο Απόλλων δόθηκε τον Απρίλιο του 1953. Τότε εγκαταλείφθηκε και αυτό προκάλεσε σημαντική υποβάθμιση στο κτίριο. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώθηκε το 2000 με σχέδια του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη.

Ώρες λειτουργίας, καθημερινά:
10:00 -15: 00

EPIKOINVNIA

Τηλέφωνο: 22810 85192

Κινητό:

Email: apollon@pkde.gr

Website: http://apollontheater.gr