Γαλησσάς

Μόλις 7 χλμ. από την Ερμούπολη, στο δυτικό τμήμα της Σύρου, βρίσκεται το όμορφο χωριό Γαλησσάς. Ένα πρώην αγροτικό χωριό το οποίο αναπτύχθηκε ταχέως τα τελευταία χρόνια για να γίνει ένα από τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα του νησιού.

Τα οργανωμένα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, κάμπινγκ, ταβέρνες και μπαρ υπόσχονται αξέχαστες στιγμές στους επισκέπτες.

Η πανέμορφη παραλία του Γαλησσά με την ωραία άμμο και τη σκιά από τα αλμυρίκια, το γνωστό λόφο του Αγίου Πακίου με τη γραφική εκκλησία, το λιμάνι με τα καραβάκια, το θαυμάσιο πέτρινο και τα φοινικόδεντρα είναι τα μέρη όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια βόλτα στις ομορφιές της φύσης, ειδικά το σούρουπο με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Η επιβλητική σπηλιά του Αγίου Στεφάνου * με την λευκή εκκλησία και το τρεχούμενο νερό, τον Αρμέο, τον Γλαρόντα και τον Άγιο Μαμά, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός μαγευτικού τοπίου.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες στο Γαλησσά είναι έντονες λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν δύο πολιτιστικοί σύλλογοι που διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, γιορτή κρασιών, εκθέσεις τέχνης, μουσικές βραδιές, αγώνες ομορφιάς αλόγων, τουρνουά beach volley κλπ.). Επιπλέον, υπάρχει η Ναυτική Ένωση Γαλησσιανών.

* Το σπήλαιο του Αγίου Στεφάνου, είναι χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά, σε μια περιοχή με θαυμάσια νερά. Ο θρύλος λέει ότι αυτή η μικρή εκκλησία χτίστηκε από έναν ψαρά που σώθηκε αφού αγωνίστηκε ενάντια σε ένα γιγαντιαίο χταπόδι. Ήταν μια προσφορά στον Άγιο Στέφανο που είχε το όνομά του, για τη σωτηρία του.