Απάνω Μεριά

Στα βόρεια της Σύρου συναντάμε την Απάνω Μεριά, μια περιοχή με υπέροχη φυσική ομορφιά με ξηρούς τοίχους, δρόμους και πεζοδρόμια. Οι λίγοι του κάτοικοι ζουν αρμονικά με τη φύση.

Μικροί απομονωμένου οικισμοί ανάμεσα στους βράχους και τον ουρανό που οριοθετείται από το Αιγαίο, ενθουσιάζουν τους επισκέπτες.

Από τα ψηλά απόκρημνα βράχια, βλέπουμε τις μικρές εκπληκτικές βόρειες παραλίες του νησιού. Διατηρούν την ομορφιά τους ανέπαφη, καθώς είναι προσβάσιμες μόνο από δύσβατα μονοπάτια ή από την θάλασσα, με καραβάκι που κάνει ημερήσιες εκδρομές (καλοκαίρι) ξεκινώντας από τον κόλπο του Κινιού. Η Βαρβαρούσα και ο Αετός, η Λία, το Μαρμάρι, η Γραμμάτα, η Κλεισούρα και άλλα μέρη συμβάλλουν στην ομορφιά αυτή και μας προκαλούν να ανακαλύψουμε τα μυστικά τους.

Ειδικά στο Γράμματα, οι επιγραφές στους βράχους είναι απόδειξη ευχαριστιών από τους ναυτικούς του Σωτήρα Θεού που τους οδήγησε στον κόλπο και τους έσωσε από την τραχιά θάλασσα.

Η περιοχή είναι γεμάτη με εκκλησίες, οι οποίες γιορτάζουν όλο το καλοκαίρι.

Ο Κυκλαδίτικος Πολιτισμός γεννήθηκε εδώ, στην Απάνω Μεριά. Το οροπέδιο της Χαλανδριανής και το Καστρί, με πολλούς τοπικούς θρύλους και παραδόσεις. Εδώ θα δούμε τα ερείπια ενός νεκροταφείου και δύο οικισμών της πρώιμης χαλκοκρατίας. Οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα έφεραν στο φως πολυάριθμα αντικείμενα του Κυκλαδικού Πολιτισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ. Τα τοιχώματα της εποχής, τα αγγεία και τα περίφημα αγαλματίδια, τα περισσότερα από τα οποία απεικονίζουν γυναίκες, ανασκάφτηκαν στο Καστρί.

Στον οικισμό Σαν Μιχάλη υπήρχε μια αρχαία πόλη ονομαζόμενη «Ελληνικό» με ένα αρχαίο πηγάδι (προϊστορικών χρόνων) το οποίο φέρει το όνομα αυτής της πόλης. Το πηγάδι διατηρείται μέχρι σήμερα.

Πίσω από τον οικισμό του Ριχωπού, βλέπουμε το σπήλαιο του φιλόσοφου Φερεκύδη, του δασκάλου του Πυθαγόρα.