Άνω Σύρος

Χτισμένη αμφιθεατρικά από τους Βενετούς στο λόφο του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη), που αποτελεί βορειοδυτική συνέχεια της Ερμούπολης, η Άνω Σύρος διατηρεί όλη τη μεσαιωνική της γοητευτική ατμόσφαιρα. Αμέτρητα σκαλοπάτια σας ανεβάζουν στην κορυφή, ανάμεσα από στενά δρομάκια με κάτασπρα σπίτιαμε πολύχρωμες πόρτεςσυνθέτωντας μια άλλη πολιτεία. Μέσα στον μεσαιωνικά οικισμό της Άνω Σύρου, δεν κυκλοφορούν οχήματα, αφού τα σοκάκια έχουν πολύ μικρό πλάτος και παντού υπάρχουν σκαλιά.

Η απόσταση από το λιμάνι, μέχρι την κεντρική είσοδο της πόλης είναι 3500 μέτρα και ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι ασφαλτοστρωμένος.

Στο λόφο δεσπόζει η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε τη Μεσαιωνική Εποχή. Η μαγευτική θέα στο πέλαγοςείναι μοναδική δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να δει τα γειτονικά νησιά Τήνο, Δήλο, Πάρο και Νάξο.

Ιστορικά στοιχεία

Η Άνω Σύρος (έδρα του Δήμου) είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός χτισμένος πάνω σε βράχια. Αποτελεί ένα φυσικό φρούριο, ενώ σώζονται ακόμη μερικές από τις πύλες του παλαιού κάστρου.  Η πόλη δημιουργήθηκε σταδιακά από τον 8ο αιώνα και έπειτα, πάνω σε ένα λόφο μακριά από τη θάλασσα και πήρε τη σημερινή της μορφή το 13ο αιώνα.

Ο αρχαίος φιλόσοφος Φερεκύδης γεννήθηκε και έζησε στην Άνω Σύρο. Από το Χριστιανό Επίσκοπο Ειρηναίο το 307 μ.Χ. έχουμε στοιχεία για την Άνω Σύρο. (Χειρόγραφό του σώζεται στα Αρχεία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου). Σημαντική αύξηση του πληθυσμού της παρατηρείται γύρω στο 700 μ.Χ. επειδή οι άνθρωποι έβρισκαν καταφύγιο στο φυσικό της φρούριο από τις επιδρομές των Αράβων και των άλλων πειρατών. Το 12ο αιώνα αποτελεί μέρος του Δουκάτου της Νάξου και μετά την κατάλυσή του από τους Τούρκους υπάγεται σε αυτούς με φόρο υποτέλειας, διατηρώντας όμως το πνεύμα της Ελληνικής Νομοθεσίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι τότε Σύριοι στην αυλή του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, συνεδρίαζαν και έκαναν εκλογές Προεστών και Επιτρόπων.

Για τη συμμετοχή των Ανωσυριανών στον υπέρ ανεξαρτησίας αγώνα του 1821 έχουν απονεμηθεί αριστεία και διπλώματα, αντίγραφα των οποίων σώζονται στο Ιστορικό Αρχείο του Δήμου.

Το 1835 ο Γ. Ιουστινιάνης διορίζεται Δήμαρχος Σύρου. Από την περίοδο αυτή και μετά ο οικισμός αρχίζει να γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξή του. Επί Δημαρχίας Α. Ρούσσου (1891-1895) δημιουργείται το Γαλλικό Νοσοκομείο, ιδρύονται σύλλογοι και κατασκευάζεται ο δρόμος που συνδέει το μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου με την Ερμούπολη.

Στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αρκετοί Ανωσυριανοί έπεσαν στα πεδία των μαχών υπέρ της πατρίδας, ενώ ανέπτυξαν και αξιόλογη αντιστασιακή δράση.

Αρχιτεκτονική δομή της Άνω Σύρου

Οοικισμός της Άνω Σύρου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής στην οποία δημιουργήθηκε. Για πρακτικούς λόγους που αφορούσαν στην προστασία τους από τις επιδρομές, οι τότε κάτοικοί της έχτισαν με τέτοιο τρόπο τα σπίτια τους ώστε οι εξωτερικοί τοίχοι να αποτελούν φυσική οχύρωση. Τα μικρά στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα στεγάδια εκτός από οικονομία χώρου, παρείχαν στους κατοίκους τη δυνατότητα να κρύβονται και να προστατεύονται ευκολότερα από τον επερχόμενο κίνδυνο.

Οι μεγάλες πύλες που ως σήμερα αποτελούν τις κεντρικές εισόδους του οικισμού (Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σκαλάκια, Σα-Μπαστιάς) έκλειναν με ξύλινες πόρτες που εξασφάλιζαν τους κατοίκους από ενδεχόμενη νυχτερινή επιδρομή.

Αξιοθέατα του οικισμού

 • Οι πύλες του παλαιού Κάστρου της Άνω Σύρου
 • Το Μνημείο Ηρώων
 • Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Μητρόπολη των Καθολικών της Σύρου)
 • Οι Ναοί και τα εξωκλήσια: Αγίου Αντωνίου, Αγίου Νικολάου, Κιουρά (Κυρά) της Πλάκας, Κιουρά (Κυρά) του Κάρλου, Γεννήσεως Χριστού, Αγίου Νικολάου (των πτωχών), Αγίου Αθανασίου, Αγίας Τριάδας
 • Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου
 • Το Μοναστήρι των πατέρων Καπουκίνων
 • Το Μοναστήρι των πατέρων Ιησουϊτών (σήμερα Αδελφών Κλαρισσών)
 • Το Δημαρχείο Άνω Σύρου
 • Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
 • Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου
 • Η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων και εργαλείων
 • Η Πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, στην οποία βρίσκεται η προτομή του μουσικοσυνθέτη
 • Η προτομή του λογοτέχνη Βελισσάριου Φρέρη κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου
 • Η προτομή του συριανού Εθνομάρτυρα ιερέα Δον Ιωάννη Δαλέζιου, κοντά στη Μητρόπολη
 • Η προτομή του φιλοσόφου Φερεκύδη στην Κιουρά της Πλάκας
 • Το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
 • Το Δημοτικό Γυμναστήριο Άνω Σύρου
 • Η πηγή Αγίου Αθανασίου

Στα διοικητικά όρια του Δήμου, ανήκει και η μαρτυρική νήσος Γυάρος ή Γιούρα, τόπος εξορίας και βασανιστηρίων χιλιάδων Ελλήνων.

Στον οικισμό της Άνω Σύρου θα απολαύσετε τη μοναδική θέα προς την Ερμούπολη, απολαμβάνοντας τον καφέ σας σε παραδοσιακά καφενεία ή δοκιμάζοντας εξαιρετικούς μεζέδες στα ταβερνάκια της.