Παραδοσιακά προϊόντα

Γλύκισμα της Σύρου – Λουκούμι

“ΓΛΥΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΑΛΑΤΑ ΥΔΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”
Προέλευση: από τη Μικρή Ασία-Κωνσταντινούπολη.
Όνομα: Λουκούμι από την τουρκική λέξη lokum και χαρακτηρίζει την ζαχαροπλαστική από ζάχαρη και άμυλο.

Στη Σύρο έφτασε η τέχνη της δημιουργίας του με τους πρώτους πρόσφυγες από τη Χίο. Η πρώτη επίσημη σφραγίδα του δημιουργού Λουκουμιού παρουσιάζεται το 1837, το Σταματέλακη.

Για συστατικά τους λίγα και απλά: νερό, ζάχαρη, άμυλο.

Για πολλές δεκαετίες το λουκούμι φτιαχνόταν με έναν και μοναδικό τρόπο. Η δημιουργία, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια, ήταν δύσκολη και απαιτούσε γνώσεις και γούστο. Από το 1970 και έπειτα, τα εργαστήρια έχουν εκσυγχρονιστεί κατά κάποιον τρόπο (καύσιμα, μεταφορές κ.λπ.) και έχουν βελτιώσει την τεχνική.

Με τα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν οι ποικιλίες γεύσης των λουκουμιών. Τσίχλα, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μανταρίνι, ινδοκάρυδο, αμύγδαλο, καρυδιά, κλπ

Το διάσιμο πλέον λουκούμι, κρατά και μόνιμα τον ρόλο του πρεσβευτή της Σύρου και έκανε το νησί γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Το στοιχείο που έκανε τα λουκούμια τόσο νόστιμα, λέγεται ότι είναι το νερό. Σε ένα νησί άγονο, ξηρό, το υφάλμυρο από τις πολύ λίγες πηγές νερό, έδωσε μια επιτυχημένη και μοναδική ταυτότητα σε αυτό το προϊόν που πολιτογραφήθηκε στο εξής ως Συριανό Λουκούμι.

Τα Λουκούμια κατασκευάζονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ωστόσο τα Λουκούμια της Σύρου είναι μοναδικά.

Χαλβαδόπιτα

Μαζί με τα λουκούμια, στη Σύρο παράγεται παραδοσιακά η Χαλβαδόπιτα, μια καραμέλα σαν κυκλική πίτα, διαμέτρου 12 cm και πάχους 2 cm. Μεταξύ των δύο λεπτών φύλλων υπάρχει ένα μείγμα ελαστικής υφής που αποτελείται από λευκό αυγό, μέλι, ζάχαρη, γλυκόζη, άρωμα βανίλιας και ολόκληρα αμύγδαλα.

Τυρί Σαν Μιχάλη

Το τυρί “Σαν Μιχάλη” είναι ένα άλλο τοπικό προϊόν που παρασκευάζεται από τοπικό γάλα από ζώα που βόσκουν στη βόρεια πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Σαν Μιχάλη.

Συριανό Λουκάνικο

Το παραδοσιακό Συριανό λουκάνικο είναι φτιαγμένο από χοιρινό, αλάτι, πιπέρι, βότανα και μάραθο.

Χοιρινή Λούζα